torsdag den 6. april 2017

Борщ til familien (og en opskrift til bloggen)


Inden man tager af sted på en lang rejse, er det en god ide at holde middag for sin familie. Derfor nåede jeg, inden jeg nu tager af sted på torsdag, at invitere mine bedsteforældre på besøg til russisk middag i bedste stil med borsjtj, grenki, blinis og vodka, hvilket var rigtig hyggeligt.

Til jer derude, der også gerne vil lave russisk middag til jeres familie, venner og bekendte, kommer jeg hermed med en opskrift:

Borsjtj (борщ)
Borsjtj er en simresuppe bestående primært af rødbeder, kartofler og oksekød. Den er ikke svær at lave, men den kræver massere af simretid. Jeg tænker primært suppen som en vinterret, men det skal ikke stoppe nogen i at lave en god omgang sommerborsjtj. Det er en rigtig god ide at lave ordenlige mængder af den, da den 1 smager rigtig godt, og 2 kun bliver bedre over tid.

Ingredienser
  • En ordentlig omgang suppeben
  • Alt godt fra grøntsagsskuffen i køleskabet til at koge suppe på
  • Et bundt persille
  • Nogle gode gulerødder
  • En pose kartofler
  • En pose rødbeder
  • Nelliker
  • Stjerne anis
  • Spidskommen
  • Fennikel
  • Korrianderfrø
  • Laurbærblade
  • Sorte peberkorn
  • Surkål 
Fremgangsmåde
Først putter du dine suppeben ned i den største gryde du kan finde, og begynder at lade det koge. Mens suppen koger op, vil al snavset fra kødet stige op til overfladen af vandet i form af noget grumset skum. Giv dig god tid til løbende at fiske dette skum fra vandet med en ske.

Suppebenene i gryden                                 snavset der sorteres fra
Mens kødet koger, kan man checke bunden af køleskabet, for hvad man har af grøntsager, der kan give suppen smag. Jeg havde persille, forårsløg, løg og gulerødder. Disse skæres op i grove bidder, da de kun har til formål at give suppen smag og frasorteres senere.

Alle smagsgiverne
Når suppen er helt afskummet og når kødet har fået lidt farve, tilføjes alle de smagsgivende grøntsager samt krydderierne til suppebenene. Her skal de stå og simre i en to-tre timers tid.

Oldschool boullion 
Mens suppen simrer, kan man gøre de "rigtige" grøntsager klar til suppen, altså surkålen, kartoflerne, gulerødderne og rødbederne. Disse hakkes i mindre stykker, så de er rare at spise med en ske. 

Gulerod, kartofler, rødbeder og surkål
Når suppen har simret, hælder man den igennem en si og frasorterer alt bortset fra kødet, som pilles af benene. Kødet og de "rigtige" grøntsager hældes i gryden, som man lader stå og simre i en halv times tid. Det er en god ide at lave suppen dagen før, man skal spise den, da den har godt af at stå og trække i køleskabet.


Og voilá! Suppen serveres med crème fraiche, vodka og med fordel med en form for brød. Jeg kan anbefale grenki (гренки), hvilket er friturestegt mørkt brød. 


Til dessert serverede jeg blinis (блини), til hvilke man kan bruge en hvilken som helst pandekageopskrift, så længe man tilsætter lidt gær. Dejen har også godt af at stå i køleskabet natten over. Blinis fungerer både som forret, morgenmad og dessert alt efter, hvordan man serverer dem. Jeg serverede dem her med et udvalg af honning, blåbær og crème fraiche :) 








Ingen kommentarer:

Send en kommentar